aardgasvrij Wij zijn erbij

Veelgestelde vragen

underline
Aardgasvrij algemeen

In Nederland gebruiken we veel aardgas. We hebben afgesproken dat we overstappen naar andere, duurzamere energiebronnen. Omdat aardgas verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot en dus voor de klimaatverandering. Maar ook omdat het Nederlandse aardgas op raakt. Denk daarbij ook aan de problemen in Groningen! Verder zal de import van buitenlands gas leiden tot een hogere energierekening en maakt het ons land en onze stad afhankelijk van andere landen.

Aardgasvrij en kosten

Sinds 1 juli 2018 moeten alle nieuwbouw huizen aardgasvrij gebouwd worden. Dat betekent dat een nieuw huis extra goed geisoleerd moet worden. En dat er een verwarmingssysteem moet komen dat niet op aardgas werkt. Soms werkt zo’n systeem op elektriciteit en daarvoor zijn dus weer zonnepanelen nodig. Dus dit alles samen kost bij de bouw wel meer geld, maar daar staat tegenover dat uw huis voortaan geen elektriciteitsrekening meer heeft. De meerkosten hangen af van de technieken die gekozen worden, de afmetingen van het huis enzovoorts. Er is dus niet één bedrag te noemen, maar gemiddeld gaat men op dit moment uit van meerkosten tussen € 15.000 en €30.000.

Om een huis aardgasloos te maken, moet de traditionele CV-ketel worden vervangen worden door een techniek die niet op aardgas werkt. Welke techniek dat is, hangt weer van het huis af. Sowieso is het slim om het huis eerst zo goed mogelijk te isoleren, want dan is er minder warmte nodig. Ook de kosten van isolatie kunnen per huis erg verschillen. Moeten naast de muren ook nog de vloer en het dak worden geisoleerd? Is er een spouw aanwezig, of moeten de muren van binnen of van buiten worden geisoleerd. Allemaal vragen die mede bepalen wat de kosten worden voor een aardgasloos huis. Er is dus niet één bedrag te noemen, maar gemiddeld gaat men op dit moment uit van kosten tussen € 30.000 en €50.000 voor een standaard huis.

Er zijn op dit moment een aantal financiele regelingen voor particulieren die hun huis willen verduurzamen. Voor een actueel overzicht kijk je hier: https://www.duurzaamthuistwente.nl/subsidies/

Verder bieden sommige hypotheekverstrekkers of banken ook extra financiele ruimte als je een (nieuw gekocht) huis wilt verduurzamen. Vraag bij jouw financieel adviseur wat er mogelijk is.

Let wel: geld lenen kost geld

Het gaat geld kosten om huizen klaar te maken voor aardgasloos wonen. Zo moet er misschien nog geisoleerd worden en ook zonnepanelen of bijvoorbeeld een warmtepomp zijn niet gratis.

Het voordeel van een duurzaam huis is dat uw energierekening een flink stuk lager wordt, of misschien zelfs wel helemaal verdwijnt. Maar om dat huis te krijgen, moet je inderdaad wel eerst zelf investeren.

Op dit moment heeft de Nederlandse overheid een paar financiele regelingen voor huiseigenaren die hun huis verduurzamen (zie https://www.duurzaamthuistwente.nl/subsidies/). Of er nieuwe financiele regelingen bij komen in de toekomst is nu nog niet bekend. Zodra hier meer nieuws over is, plaatsen we dat op deze website.

Huurhuizen

Als u in een huurhuis woont, investeert uw woningcorporatie mogelijk in duurzame maatregleen aan uw huis. Neem voor meer informatie contact op met uw woningcorporatie.

Als je je huis verkoopt, moet je zorgen voor een energielabel bij dat huis. Een huis met een A-label is het meest energiezuinig. Een huis met een G-label is het minst energiezuinig.

Beetje bij beetje merk je dat mensen bij de koop van een woning steeds meer letten op het energielabel. Onderzoek laat zien dat huizen met een hoger energielabel ongeveer 2% duurder verkocht worden dan vergelijkbare huizen met een lager energielabel. Ook staan deze huizen gemiddeld korter te koop.

Investeren in een duurzaam huis, betaalt zich dus weer terug bij de verkoop. Men verwacht dat deze invloed in de toekomst nog groter wordt.

Voorlopig heeft het energielabel van een huis geen effect op de WOZ-waarde.

Een warmteplan beschrijft welke energiebron in uw wijk de vervanging van aardgas wordt. Dat kan groen gas zijn, maar ook een warmtenet, of een elektrische oplossing. De warmteplannen zijn pas in 2021 klaar. En ondertussen gaan de technische ontwikkelingen ook door. Misschien zijn er over 15 jaar wel oplossingen die we nu nog niet kennen.

Betekent dit dat je tot die tijd maar moet wachten? Nee, je kunt ook nu al stappen zetten:

  • Zo kun je vaak meer besparen op je energierekening dan je denkt. Alleen al door op je eigen gedrag te letten en (oude) apparaten weg te doen of uit te zetten. Kijk hier voor wat eerste tips: https://www.duurzaamthuistwente.nl/duurzame-mogelijkheden/bespaartips/
  • Verder is het altijd slim om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Dat bespaart hoe dan ook geld, of je jouw huis nu verwarmt met aardgas of iets anders.
  • Misschien wil je alvast lage temperatuurverwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming) aanleggen. Handig als je in de toekomst overstapt op een warmtepomp, maar ook gewoon te gebruiken in een huis dat wordt verwarmd met (groen) gas of een warmtenet.
  • En als het tijd is voor een nieuw kooktoestel, koop er dan al vast een die op elektriciteit werkt in plaats van gas.
  • Mocht je de komende tijd gaan verbouwen, houd dan al vast rekening met het feit dat het huis in de toekomst aardgasloos moet zijn. Zorg bijvoorbeeld voor een dikke isolatielaag, kies eventueel voor lage temperatuurverwarming en zorg dat er in de kruipruimte voldoende plek is om in de toekomst andere leidingen of buizen aan te leggen.

Of je nu al stappen zet om helemaal aardgasloos te worden, is een beslissing die iedereen voor zichzelf moet maken. Ja, het is mogelijk dat je nu geld investeert in een warmtepomp en dat in jouw wijk over 5 jaar een warmtenet wordt aangelegd. Dan was de warmtepomp niet nodig geweest. Maar sommige mensen vinden het een fijn idee om zelf te bepalen hoe hun huis wordt verwarmd. Of ze doen liever niet mee met een gezamenlijke oplossing. Andere mensen hebben geen zin om te wachten en willen u al van het aardgas af. Want misschien is jouw wijk wel pas over 15 jaar aan de beurt en dan heb je toch al mooi jarenlang een huis zonder gasrekening gehad.

Aardgasvrij en technieken

Wil je meer weten over welke technieken en mogelijkheden er zijn? Lees hier meer!

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis. Schakel dan de deskundige wooncoaches in van Duurzaam (t)huis Twente voor deskundig, vrijblijvend en onafhankelijk advies

In de onderhandelingen voor het klimaatakkoord is het plan geopperd om vanaf 2021 de verkoop van cv-ketels op aardgas te verbieden. 
Als jouw cv-ketel (bijna) op is, is dat een goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel voor een duurzaam alternatief gaat helaas niet altijd even makkelijk als het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Isoleren, een warmtepomp, aansluiten op stadswarmte of vloerverwarming plaatsen kan meer geld kosten. Als een snelle overgang naar een warmtepomp nu nog geen optie is, dan kun je er eventueel voor kiezen voor een hybride oplossing of tijdelijk een cv-ketel te leasen, totdat er in je buurt een warmteplan wordt opgesteld.

Een stroomstoring is altijd lastig. Of je nu in een huis woont met of zonder aardgas. Als je jouw huis bijvoorbeeld verwarmt met een warmtepomp, dan werkt die niet meer bij een stroomstoring. Meestal wordt de warmte opgeslagen in een buffervat, dat nog wel een tijdje warm blijft. Een CV-ketel op gas heeft een pomp die het warme water rond pompt. Deze werkt ook op elektriciteit. heeft stroom nodig en werkt dan ook niet meer als de stroom uitvalt.

Gelukkig val in Nederland gemiddeld maar 20 minuten per jaar de stroom uit.

Waterstof wordt vaak genoemd als mogelijkheid om aardgas te vervangen. Deze techniek is op dit moment inderdaad volop in ontwikkeling, maar het zal nog wel even duren voor het op grote schaal beschikbaar is. Een van de grote uitdagingen is nog de productie. Om waterstof te maken, heb je erg veel elektriciteit nodig. En als je die elektriciteit niet duurzaam opwekt, is waterstof geen schoon alternatief voor aardgas.

Wil je weten wat voor jouw huis stappen in de verduurzaming zijn? Kijk dan eens op de website van Duurzaam thuis Twente (DTT): https://www.duurzaamthuistwente.nl/. DTT is het energieloket van de gemeente Hengelo. Of schakel de hulp in van een wooncoach van DTT. Deze noabers komen graag bij jou langs voor een persoonlijk adviesgesprek. Dit is niet alleen gratis, maar bovendien vrijblijvend en onafhankelijk. De wooncoaches komen niets verkopen en hebben maar een belang. Jouw belang!

Voor een warmtepomp-systeem dat gebruik maakt via een gesloten bron in de bodem is geen vergunning nodig. Wel moet je een melding doen bij de gemeente. Voor een systeem met een open bron moet je wel een vergunning aanvragen. Bij boringen dieper dan 50 meter moet je altijd een vergunning aanvragen.

Je kunt een huis verwarmen met aardgas of elektriciteit, maar ook door hout te verbranden.

Een pelletkachel stook je op hout. (Afval-)hout dat tot kleine korrels is geperst.

Deze pellets verbranden veel efficiënter dan hout in een gewone open haard. Een pelletkachel verwarmt de ruimte waar hij staat. Sommige pelletkachels kun je aansluiten op de bestaande CV-verwarming. Hiervoor is wel een buffervat nodig en elektronische besturing. Er bestaan ook pellet- CV-ketels (ook wel biomassaketels genoemd). In plaats van op aardgas werken deze op pellets, houtsnippers en soms zelfs houtblokken. Hiermee maak je naast warm CV-water ook warm tapwater; dus voor de wasbak en douche. Dit soort CV-ketels zijn wel veel groter dan de gewone CV-ketels. Overigens moet je voor beide apparaten ook rekening houden met een ruimte waar je een voorraad pellets kan bewaren.

Een warmte-accumulerende kachel brandt niet op pellets, maar gewoon op hout. Ook deze kachels verbranden het hout veel efficiënter dan een gewone openhaard. De warmte wordt lange tijd vastgehouden in de kachel en beetje voor beetje aan de ruimte afgegeven. Dit soort kachels kun je in allerlei vormen en maten bouwen.

De verbranding van hout is CO2-neutraal. De hoeveelheid CO2 die bij verbranding vrij komt, is even groot als wat de boom tijdens zijn leven uit de lucht heeft opgenomen. Daarbij verbranden pelletkachels en warmte-accumulerende kachels het hout heel efficiënt en daarom stoten ze veel minder fijn stof uit dan een open haard.

Goed voor het milieu zou je dus denken. Toch staan deze ketels de laatste tijd wel ter discussie. Want hoewel het veel minder is, er komt zeker nog wel fijn stof uit de schoorsteen. Met het risico op oog- en ademhalingsklachten bij buurtgenoten. Daarbij komen sommige pellets van de andere kant van de wereld en de boten die de pellets transporteren, varen meestal op vervuilende brandstoffen.

Aardgasvrij en mijn huis

Als je je huis verkoopt, moet je zorgen voor een energielabel bij dat huis. Een huis met een A-label is het meest energiezuinig. Een huis met een G-label is het minst energiezuinig.

Beetje bij beetje merk je dat mensen bij de koop van een woning steeds meer letten op het energielabel. Onderzoek laat zien dat huizen met een hoger energielabel ongeveer 2% duurder verkocht worden dan vergelijkbare huizen met een lager energielabel. Ook staan deze huizen gemiddeld korter te koop.

Investeren in een duurzaam huis, betaalt zich dus weer terug bij de verkoop. Men verwacht dat deze invloed in de toekomst nog groter wordt.

In een huis is altijd vocht aanwezig. Omdat je kookt of doucht. Maar ook mensen produceren vocht; omdat we uitademen en/of zweten. Dit vocht kan op koude plekken voor schimmel zorgen. Schimmel is niet goed voor je gezondheid en je huis gaat er muf van ruiken.

In een huis zonder isolatie, waait altijd wel wat wind door kieren en gaten en die zorgt dat het teveel aan vocht verdwijnt en er verse lucht binnen komt. In een huis met isolatie, waait geen wind meer door kieren en gaten. Maar als je zorgt dat je jouw huis regelmatig ventileert, zal er geen schimmel ontstaan en blijft de lucht die je in ademt gezond.

Laat voor je de muur isoleert een bedrijf altijd even kijken of de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) schoon is. Soms zitten er beton- of bouwresten in de spouw. Die kunnen wel voor vochtplekken zorgen als de muur geisoleerd wordt. Via zo’n beton- of bouwrest komt kou van buiten naar binnen. En op die koude plek kan dan een vochtplek ontstaan. Ook in dit geval geldt; goed ventileren voorkomt problemen.

Een warmteplan beschrijft welke energiebron in uw wijk de vervanging van aardgas wordt. Dat kan groen gas zijn, maar ook een warmtenet, of een elektrische oplossing. De warmteplannen zijn pas in 2021 klaar. En ondertussen gaan de technische ontwikkelingen ook door. Misschien zijn er over 15 jaar wel oplossingen die we nu nog niet kennen.

Betekent dit dat je tot die tijd maar moet wachten? Nee, je kunt ook nu al stappen zetten:

  • Zo kun je vaak meer besparen op je energierekening dan je denkt. Alleen al door op je eigen gedrag te letten en (oude) apparaten weg te doen of uit te zetten. Kijk hier voor wat eerste tips: https://www.duurzaamthuistwente.nl/duurzame-mogelijkheden/bespaartips/
  • Verder is het altijd slim om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Dat bespaart hoe dan ook geld, of je jouw huis nu verwarmt met aardgas of iets anders.
  • Misschien wil je alvast lage temperatuurverwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming) aanleggen. Handig als je in de toekomst overstapt op een warmtepomp, maar ook gewoon te gebruiken in een huis dat wordt verwarmd met (groen) gas of een warmtenet.
  • En als het tijd is voor een nieuw kooktoestel, koop er dan al vast een die op elektriciteit werkt in plaats van gas.
  • Mocht je de komende tijd gaan verbouwen, houd dan al vast rekening met het feit dat het huis in de toekomst aardgasloos moet zijn. Zorg bijvoorbeeld voor een dikke isolatielaag, kies eventueel voor lage temperatuurverwarming en zorg dat er in de kruipruimte voldoende plek is om in de toekomst andere leidingen of buizen aan te leggen.

Of je nu al stappen zet om helemaal aardgasloos te worden, is een beslissing die iedereen voor zichzelf moet maken. Ja, het is mogelijk dat je nu geld investeert in een warmtepomp en dat in jouw wijk over 5 jaar een warmtenet wordt aangelegd. Dan was de warmtepomp niet nodig geweest. Maar sommige mensen vinden het een fijn idee om zelf te bepalen hoe hun huis wordt verwarmd. Of ze doen liever niet mee met een gezamenlijke oplossing. Andere mensen hebben geen zin om te wachten en willen u al van het aardgas af. Want misschien is jouw wijk wel pas over 15 jaar aan de beurt en dan heb je toch al mooi jarenlang een huis zonder gasrekening gehad.

Welke maatregelen voor jou mogelijk zijn, ligt aan je huis. Maar over het algemeen kun je deze volgorde van stappen aanhouden: 

Stap 1: bespaar! 
Want wat je niet gebruikt hoef je ook niet op een andere manier op te wekken of te betalen. Kijk hier voor verschillende bespaartips: https://www.duurzaamthuistwente.nl/duurzame-mogelijkheden/bespaartips/ of https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/slimme-bespaartips/ 

Stap 2: Zorg dat je je huis zo goed mogelijk isoleert! 
De meeste huizen verwarmen we nu nog met aardgas. Dit gebruiken we om warm water te maken voor de wasbak en douche. Dit warme water stroomt ook door de radiatoren en verwarmt zo je huis. Of je jouw huis straks verwarmt met groen gas, een warmtenet, een warmtepomp of een andere techniek, zorg dat jouw huis zo goed mogelijk geïsoleerd is. Anders verliest je huis heel veel warmte en blijf je aan het verwarmen. 

Stap 3: Kies voor de oplossing die het beste past bij u en uw huis 
Er zijn allerlei mogelijkheden om op aardgas te besparen. In het ideale geval ga je gelijk voor een huis zonder aardgas. Je bespaart hiermee flink op je energierekening (als je de stroom die je nodig hebt ook zelf opwekt). Dus de kosten die je maakt, verdienen zichzelf (grotendeels) terug.

Vanaf 1 juli 2018 geldt de wet VET (Voortgang Energie Transitie). Deze wet verbiedt netbeheerders om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Voor meer informatie kijk je hier

Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan allerlei eisen aan de woning beschreven, ook op het gebied van energie voor meer info kijk je hier 

Overleg met je aannemer om de nieuwe woning aardgasvrij te bouwen, of op zijn minst de technische installatie zo aan te leggen dat je op een later moment over kunt gaan naar aardgasloos wonen. 

Dus breng overal een extra dikke laag isolatie aan. Dit zijn niet de meerkosten en later na-isoleren is veel ingewikkelder en duurder. Kies niet voor standaard verwarming, maar voor lage temperatuurverwarming. En denk aan de mogelijkheden voor zonnepanelen op je dak. 

Je kunt ook een deskundige wooncoach van Duurzaam (t)huis Twente inschakelen voor deskundig, vrijblijvend en onafhankelijk advies

Alles wat je niet gebruikt hoef je ook niet op een andere manier op te wekken of te betalen. Kijk hier voor verschillende bespaartips:
https://www.duurzaamthuistwente.nl/duurzame-mogelijkheden/bespaartips/ ofhttps://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/slimme-bespaartips/

Voor huurders van een woningcorporatie geldt dat de overstap naar aardgasvrij vanuit de woningcorporatie wordt geïnitieerd. Huurders hoeven zelf niets te doen. Op het moment dat er concrete plannen zijn voor het aardgasvrij maken van een complex, neemt jouw woningcorporatie contact met je op. 

De woningcorporatie gaat dan met de huurders in gesprek over het aardgasvrij maken van de woningen en over alternatieven voor het verwarmen van de woning. In veel gevallen zal het aardgasvrij maken van de woningen samenvallen met een renovatie of onderhoud aan de woning. 

Je kunt altijd contact opnemen met je woningcorporatie als je wilt dat jouw woning aardgasvrij wordt. De woningcorporatie kan dan vertellen of en wanneer jouw woningcomplex aan de beurt is. Je kunt in principe ook zelf jouw woning aardgasvrij maken, mits voldaan wordt aan de richtlijnen van de woningcorporatie. Neem van tevoren even contact op met Welbions

Ja dat klopt. Koken op inductie is bijvoorbeeld een goed alternatief voor koken op aardgas.

Als je er zeker van wilt zijn dat je kooktoestel nog lang mee kan is het verstandig om nu een elektrisch toestel te kopen. Want er komt een moment dat Hengelo aardgasvrij is. Op dit moment weten we nog niet exact wanneer jouw wijk aardgasvrij wordt. 

Tegenwoordig zijn er elektrische kookplaten, zoals inductie, die net zo snel reageren als aardgas kookplaten. Om hier ervaring mee op te doen is het mogelijk om een workshop te volgen. Meer weten over inductie lees je hier

De vraag is wat ‘straks’ inhoudt. Het kan ook nog 20 jaar duren voordat gas uit jouw wijk verdwijnt, maar dat kan ook eerder zijn. Het is helaas nu nog niet bekend welke wijken het eerst aan de beurt zijn.

Aardgasvrij in Hengelo

Alle gemeenten in Nederland moeten voor 2021 warmteplannen maken voor de gehele stad. Warmteplannen beantwoorden vragen als: welke aardgasloze technieken kun je het beste waar gebruiken? Wat kost dit en wie gaat het betalen? De antwoorden op deze vragen bedenken we graag samen met u. 

Wil je meer weten over de plannen van de gemeente Hengelo, of heb je zelf goede ideeën? Laat het ons weten. Komend najaar komt de gemeente naar je toe en gaan we op verschillende plaatsen in de stad graag het gesprek met je aan. Tijdstippen en locaties volgen nog.

Nee, nog niet. Wel heeft de gemeente Hengelo de ambitie om haar gebouwen ‘bijna-energieneutraal’ te renoveren volgens een meerjarenplan. Als eerste stap worden de energielabels en energieadviezen van de gebouwen in kaart gebracht. Tegelijkertijd monitoren we het energieverbruik doormiddel met een energiemanagementsysteem. Daarmee kunnen we onze energiegegevens (gas, elektriciteit, CO2) koppelen aan energiedoelen. Voor het Twentebad zijn er al heel veel stappen gezet en de ambitie is om het zwembad aardgasloos en 100% duurzaam te maken

Hengelo aardgasvrij maken raakt ons allemaal. Vroeg of laat komt iedereen aan de beurt. Daarom willen wij graag met iedereen in gesprek om te horen wat je zorgen zijn en welke ideeën jij hebt. Komend najaar komt de gemeente naar u toe. Tijdstippen en locaties volgen nog. Je kunt ook contact met ons opnemen om dit kenbaar te maken via één van de contactmogelijkheden op deze website.

U bent niet verplicht om van het aardgas af te gaan. Althans nu nog niet. De landelijke regering is wel heel duidelijk dat dit uiteindelijk wél moet. In 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht en in 2050 moet heel Nederland aardgasloos zijn. Tot die tijd zal er nog aardgas (uit het buitenland) beschikbaar zijn. Waarschijnlijk wordt dit aardgas in de komende jaren trouwens wel steeds duurder.

Sommige technieken die aardgas vervangen kun je het beste gezamenlijk organiseren; dus 1 grote voorziening voor meer huizen tegelijk. Dit soort technieken worden goedkoper als meer mensen mee doen. Je draagt dan samen de kosten. Of er een minimum aantal mensen is dat mee doet, hangt af van de gekozen techniek. Ook in dit geval geldt, dat u niet verplicht bent om mee te doen. Maar ooit gaat de gaskraan dicht en dan moet u alsnog overstappen.

Woont u in een huurwoning?

Dan heeft u geen keus; de woningcorporatie Welbions is eigenaar van uw woning en beslist hoe deze woningen verwarmd worden. De Nederlands regering heeft woningcorporaties verplicht om duurzaamheidmaatregelen te nemen bij de woningen die zij beheren.

Nijverheid Aardgasvrij

U bent niet verplicht om van het aardgas af te gaan. Althans nu nog niet. De landelijke regering is wel heel duidelijk dat dit uiteindelijk wél moet. In 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht en in 2050 moet heel Nederland aardgasloos zijn. Tot die tijd zal er nog aardgas (uit het buitenland) beschikbaar zijn. Waarschijnlijk wordt dit aardgas in de komende jaren trouwens wel steeds duurder.

Sommige technieken die aardgas vervangen kun je het beste gezamenlijk organiseren; dus 1 grote voorziening voor meer huizen tegelijk. Dit soort technieken worden goedkoper als meer mensen mee doen. Je draagt dan samen de kosten. Of er een minimum aantal mensen is dat mee doet, hangt af van de gekozen techniek. Ook in dit geval geldt, dat u niet verplicht bent om mee te doen. Maar ooit gaat de gaskraan dicht en dan moet u alsnog overstappen.

Ook voor inwoners in de wijk Nijverheid geldt; u bent niet verplicht mee te doen. Maar nu is er wel een subsidie die de gemeente Hengelo van de landelijke regering heeft gekregen. Speciaal om deze wijk aardgasloos te maken. En het is maar de vraag of er na deze subsidie nog weer een nieuwe subsidie komt.

Woont u in een huurwoning?

Dan heeft u geen keus; de woningcorporatie Welbions is eigenaar van uw woning en beslist hoe deze woningen verwarmd worden. De Nederlandse regering heeft woningcorporaties verplicht om duurzaamheidmaatregelen te nemen bij de woningen die zij beheren.

Heel Nederland moet uiteindelijk (in 2050) van het aardgas af zijn. Hoe we dat gaan doen is nog een puzzel waar geen standaard oplossing voor is. Om ervaring en zo ook kennis op te doen, ondersteunt de landelijke overheid gemeenten die serieus aan de slag willen gaan.

Gemeenten konden voor 1 juli 2018 een plan indienen voor één wijk. Hengelo heeft een plan ingediend voor de Nijverheid. Een beoordelingscommissie heeft uit in totaal 74 plannen er 31 uitgekozen. Hengelo is een van de gemeenten die subsidie krijgt. 

Dankzij de subsidie die gemeente Hengelo heeft gekregen, is de wijk Nijverheid de eerste wijk in Hengelo waar we beginnen met het aardgasloos maken. Er zijn verschillende technieken mogelijk waarmee we aardas kunnen vervangen. Op dit moment is nog niet voor één techniek gekozen. Een warmtenet en / of een all electric oplossing lijken op dit moment wel het meest logisch. Ook wat betreft kosten.

De gemeente Hengelo hanteert als afbakening van de Nijverheid de postcode indeling. Het kan zijn dat deze afbakening niet bij jou bekend is. Ook kan het zijn dat je het niet zo ervaart. Bijvoorbeeld omdat je je meer verbonden voelt met je straat, een sub buurtje of met een andere buurt. De afbakening zoals deze door de gemeente Hengelo wordt gehanteerd is weergegeven in onderstaande kaart.

Gemeente Hengelo heeft 4,25 miljoen euro subsidie gekregen van de Nederlandse regering speciaal om de wijk Nijverheid aardgasvrij te maken. Dit geld is bedoeld om technieken te betalen die warmte maken zonder aardgas te gebruiken. Op dit moment is nog niet beslist voor welke technieken dit geld gebruikt gaat worden. Ook is nog niet beslist hoe het geld over de koop- en huurhuizen in de wijk verdeeld gaat worden. De gemeente gaat hier de komende tijd plannen voor maken samen met Welbions en de inwoners in deze wijk.

Alle gemeenten in Nederland moeten voor 2021 warmteplannen maken voor de gehele stad. Warmteplannen beantwoorden vragen als: welke aardgasloze technieken kun je het beste waar gebruiken? Wat kost dit en wie gaat het betalen? Dat betekent nog niet dat alle wijken in Hengelo dan ook al aardgasloos moeten zijn. In 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht en in 2050 moet heel Nederland (pas) aardgasvrij zijn.

Dankzij de subsidie die gemeente Hengelo heeft gekregen, is de wijk Nijverheid de eerste wijk in Hengelo waar we beginnen met het aardgasloos maken. Wat er wanneer precies gaat gebeuren is nog niet beslist. Maar in 2019 gaat de gemeente wel beginnen met het maken van de plannen. De exacte planning stemt de gemeente graag af met de inwoners van de wijk. De subsidie heeft geen einddatum.

Gemeente Hengelo heeft 4,25 miljoen euro subsidie gekregen van de Nederlandse regering speciaal om de wijk Nijverheid aardgasvrij te maken. Dit geld is bedoeld om technieken te betalen die warmte maken zonder aardgas te gebruiken. Op dit moment is nog niet beslist voor welke technieken dit geld gebruikt gaat worden. Ook is nog niet beslist hoe het geld over de huizen in de wijk verdeeld gaat worden. De gemeente gaat hier de komende tijd plannen voor maken samen met Welbions en de inwoners in deze wijk.

Veel (moderne) pannen zijn trouwens geschikt voor koken op gas én inductie én keramisch koken. Bekijk de symbolen hieronder, deze staan onder op de pan. Zo weet je waar jouw pan geschikt voor is. Ook een kromme pan kun je nog gebruiken op een elektrische kookplaat, al zal hij misschien wat minder goed verwarmd worden. Voor koken op inductie, maakt het trouwens niet uit of de bodem van de pan krom is. Inductie werkt namelijk met een magnetisch veld en dat werkt ook als de bodem van de pan niet overal contact maakt met de kookplaat.