aardgasvrij Wij zijn erbij

Veelgestelde vragen

underline
Aardgasvrij algemeen

In Nederland gebruiken we veel aardgas. We hebben afgesproken dat we overstappen naar andere, duurzamere energiebronnen. Omdat aardgas verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot en dus voor de klimaatverandering. Maar ook omdat het Nederlandse aardgas op raakt. Denk daarbij ook aan de problemen in Groningen! Verder zal de import van buitenlands gas leiden tot een hogere energierekening en maakt het ons land en onze stad afhankelijk van andere landen.

Aardgasvrij en technieken

Wil je meer weten over welke technieken en mogelijkheden er zijn? Lees hier meer! 

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis. Schakel dan de deskundige wooncoaches in van Duurzaam (t)huis Twente voor deskundig, vrijblijvend en onafhankelijk advies

In de onderhandelingen voor het klimaatakkoord is het plan geopperd om vanaf 2021 de verkoop van cv-ketels op aardgas te verbieden. 
Als jouw cv-ketel (bijna) op is, is dat een goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel voor een duurzaam alternatief gaat helaas niet altijd even makkelijk als het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Isoleren, een warmtepomp, aansluiten op stadswarmte of vloerverwarming plaatsen kan meer geld kosten. Als een snelle overgang naar een warmtepomp nu nog geen optie is, dan kun je er eventueel voor kiezen voor een hybride oplossing of tijdelijk een cv-ketel te leasen, totdat er in je buurt een warmteplan wordt opgesteld.

Aardgasvrij in Hengelo

Alle gemeenten in Nederland moeten voor 2021 warmteplannen maken voor de gehele stad. Warmteplannen beantwoorden vragen als: welke aardgasloze technieken kun je het beste waar gebruiken? Wat kost dit en wie gaat het betalen? De antwoorden op deze vragen bedenken we graag samen met u. 

Wil je meer weten over de plannen van de gemeente Hengelo, of heb je zelf goede ideeën? Laat het ons weten. Komend najaar komt de gemeente naar je toe en gaan we op verschillende plaatsen in de stad graag het gesprek met je aan. Tijdstippen en locaties volgen nog.

Nee, nog niet. Wel heeft de gemeente Hengelo de ambitie om haar gebouwen ‘bijna-energieneutraal’ te renoveren volgens een meerjarenplan. Als eerste stap worden de energielabels en energieadviezen van de gebouwen in kaart gebracht. Tegelijkertijd monitoren we het energieverbruik doormiddel met een energiemanagementsysteem. Daarmee kunnen we onze energiegegevens (gas, elektriciteit, CO2) koppelen aan energiedoelen. Voor het Twentebad zijn er al heel veel stappen gezet en de ambitie is om het zwembad aardgasloos en 100% duurzaam te maken

Hengelo aardgasvrij maken raakt ons allemaal. Vroeg of laat komt iedereen aan de beurt. Daarom willen wij graag met iedereen in gesprek om te horen wat je zorgen zijn en welke ideeën jij hebt. Komend najaar komt de gemeente naar u toe. Tijdstippen en locaties volgen nog. Je kunt ook contact met ons opnemen om dit kenbaar te maken via één van de contactmogelijkheden op deze website.

Aardgasvrij en mijn huis

Welke maatregelen voor jou mogelijk zijn, ligt aan je huis. Maar over het algemeen kun je deze volgorde van stappen aanhouden: 

Stap 1: bespaar! 
Want wat je niet gebruikt hoef je ook niet op een andere manier op te wekken of te betalen. Kijk hier voor verschillende bespaartips: https://www.duurzaamthuistwente.nl/duurzame-mogelijkheden/bespaartips/ of https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/slimme-bespaartips/ 

Stap 2: Zorg dat je je huis zo goed mogelijk isoleert! 
De meeste huizen verwarmen we nu nog met aardgas. Dit gebruiken we om warm water te maken voor de wasbak en douche. Dit warme water stroomt ook door de radiatoren en verwarmt zo je huis. Of je jouw huis straks verwarmt met groen gas, een warmtenet, een warmtepomp of een andere techniek, zorg dat jouw huis zo goed mogelijk geïsoleerd is. Anders verliest je huis heel veel warmte en blijf je aan het verwarmen. 

Stap 3: Kies voor de oplossing die het beste past bij u en uw huis 
Er zijn allerlei mogelijkheden om op aardgas te besparen. In het ideale geval ga je gelijk voor een huis zonder aardgas. Je bespaart hiermee flink op je energierekening (als je de stroom die je nodig hebt ook zelf opwekt). Dus de kosten die je maakt, verdienen zichzelf (grotendeels) terug.

Vanaf 1 juli 2018 geldt de wet VET (Voortgang Energie Transitie). Deze wet verbiedt netbeheerders om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Voor meer informatie kijk je hier

Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan allerlei eisen aan de woning beschreven, ook op het gebied van energie voor meer info kijk je hier 

Overleg met je aannemer om de nieuwe woning aardgasvrij te bouwen, of op zijn minst de technische installatie zo aan te leggen dat je op een later moment over kunt gaan naar aardgasloos wonen. 

Dus breng overal een extra dikke laag isolatie aan. Dit zijn niet de meerkosten en later na-isoleren is veel ingewikkelder en duurder. Kies niet voor standaard verwarming, maar voor lage temperatuurverwarming. En denk aan de mogelijkheden voor zonnepanelen op je dak. 

Je kunt ook een deskundige wooncoach van Duurzaam (t)huis Twente inschakelen voor deskundig, vrijblijvend en onafhankelijk advies

Alles wat je niet gebruikt hoef je ook niet op een andere manier op te wekken of te betalen. Kijk hier voor verschillende bespaartips:
https://www.duurzaamthuistwente.nl/duurzame-mogelijkheden/bespaartips/ ofhttps://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/slimme-bespaartips/

Voor huurders van een woningcorporatie geldt dat de overstap naar aardgasvrij vanuit de woningcorporatie wordt geïnitieerd. Huurders hoeven zelf niets te doen. Op het moment dat er concrete plannen zijn voor het aardgasvrij maken van een complex, neemt jouw woningcorporatie contact met je op. 

De woningcorporatie gaat dan met de huurders in gesprek over het aardgasvrij maken van de woningen en over alternatieven voor het verwarmen van de woning. In veel gevallen zal het aardgasvrij maken van de woningen samenvallen met een renovatie of onderhoud aan de woning. 

Je kunt altijd contact opnemen met je woningcorporatie als je wilt dat jouw woning aardgasvrij wordt. De woningcorporatie kan dan vertellen of en wanneer jouw woningcomplex aan de beurt is. Je kunt in principe ook zelf jouw woning aardgasvrij maken, mits voldaan wordt aan de richtlijnen van de woningcorporatie. Neem van tevoren even contact op met Welbions

Ja dat klopt. Koken op inductie is bijvoorbeeld een goed alternatief voor koken op aardgas.

Als je er zeker van wilt zijn dat je kooktoestel nog lang mee kan is het verstandig om nu een elektrisch toestel te kopen. Want er komt een moment dat Hengelo aardgasvrij is. Op dit moment weten we nog niet exact wanneer jouw wijk aardgasvrij wordt. 

Tegenwoordig zijn er elektrische kookplaten, zoals inductie, die net zo snel reageren als aardgas kookplaten. Om hier ervaring mee op te doen is het mogelijk om een workshop te volgen. Meer weten over inductie lees je hier

De vraag is wat ‘straks’ inhoudt. Het kan ook nog 20 jaar duren voordat gas uit jouw wijk verdwijnt, maar dat kan ook eerder zijn. Het is helaas nu nog niet bekend welke wijken het eerst aan de beurt zijn.