aardgasvrij Wij zijn erbij

Informatie

underline

Aardgasvrij, wat betekent dat nou eigenlijk? CV-Ketels op aardgas kunnen over een paar jaar waarschijnlijk niet meer worden gekocht. Warmtepompen worden vaak genoemd als dé oplossing. Maar voordat een warmtepomp efficiënt in een (bestaand) huis gebruikt kan worden, moeten er nog allerlei aanpassingen gedaan worden. Of misschien is het warmtenet, zoals we al hebben in Hengelo, wel een goed alternatief? Vragen alom! We kennen nu al wel een aantal alternatieven voor aardgas.

Werken zonder aardgas?

Naast dat we woningen in de toekomst aardgasvrij maken, moeten bedrijven ook voldoen aan eisen van duurzaam ondernemen. We zijn benieuwd hoe jouw onderneming met dit vraagstuk omgaat. Hoe is jouw bedrijf bezig met aardgasvrij ondernemen? Of ben je reeds aardgasvrij en wil je ons helpen? We komen graag met jouw onderneming in contact om ook jouw bedrijf aardgasvrij te maken.

De toekomst zonder aardgas in Hengelo

We leven nu, maar samen met jou kijken we ook naar de toekomst. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen willen we voor Hengelo een gezonde, groene en energieneutrale stad, waar inwoners met plezier leven. Omdat het gebruik van fossiele brandstoffen (waaronder aardgas) bijdragen aan klimaatverandering, willen we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. In 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht en in 2050 wil Nederland aardgasvrij zijn. Maar Nederland is nu een aardgasland, en veel meer dan onze buurlanden. In de meeste huishoudens staat een gasfornuis in de keuken en we verwarmen onze woningen met een aardgas gestookte CV-ketel. Om over te stappen van aardgas naar alleen maar duurzame warmtebronnen, is nog een flinke uitdaging.

Aardgas in Hengelo

Ook in Hengelo verbruiken we veel aardgas. Om onze huizen te verwarmen, om warm water te maken voor de douche, om te koken en in allerlei productieprocessen in fabrieken. Duurzamere energie zal veel minder CO2 -uitstoot opleveren. Ook is de kans groot dat de prijs van aardgas komende jaren omhoog gaat, omdat de energie-belasting stijgt en omdat we minder Nederlands aardgas oppompen en we duur Russisch gas moeten kopen.

 

Aardgasvrij in Hengelo

Dàt we in Hengelo van het aardgas af gaan staat vast. Hoe we van het aardgas afgaan is nog een puzzel. Een puzzel die we graag samen met jou maken. Om Hengelo echt aardgasvrij te maken, moeten we allemaal samenwerken; inwoners, woningcorporaties, energieleveranciers, netbeheerders, bedrijven en de gemeente. Een toekomst zonder aardgas betekent dat we onze gebouwen technisch moeten aanpassen, maar ook dat we ons gedrag moeten veranderen; koken op aardgas kan straks bijvoorbeeld niet meer.

Maar welke technieken kun je het beste waar gebruiken? Wat kost dit en wie gaat het betalen? Vragen die wij nu nog niet allemaal kunnen beantwoorden. Wel gaan wij voor 2021 een warmteplan maken voor de hele stad. In dat warmteplan gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Achter de schermen zijn allerlei partijen in en om Hengelo met elkaar in overleg en denken we na over deze aardgasloze uitdaging. Ook is gemeente Hengelo lid van de landelijk Green Deal ‘Aardgasloze wijken’ om kennis en ervaring te wisselen met andere gemeenten en betrokken partijen. Voordat we stappen gaan zetten, overleggen we natuurlijk eerst met jou, want het gaat om jouw huis en woonplezier. Dit najaar gaan we dan ook graag met jou in gesprek om te horen wat je zorgen zijn en om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Op deze website houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en plannen.

Duurzaamheid en Erfgoed

Duurzaamheid speelt in erfgoed- en monumentenzorg een steeds grotere rol. Duurzaam bouwen en erfgoed lijken met elkaar in tegenspraak. Erfgoed is vaak niet energiezuinig of hebben ongevraagde overruimte. Toch hebben monumenten hun duurzaamheid bewezen; ze gaan namelijk al lang mee! Lees hier meer over duurzaamheid en erfgoed.