aardgasvrij Wij zijn Erbij

Groen gas als alternatief voor aardgas

Aardgas is in een ver verleden ontstaan uit rottende plantenresten. Door het nu op te pompen en te verbranden komt CO2Β vrij. Dit gas zorgt voor de opwarming van de aarde en daardoor verandert ons klimaat. Aardgas noemen we ook wel grijs gas. Maar er bestaat ook groen gas.

Altijd eerst isoleren!

Of jij jouw huis straks verwarmt met groen gas, een warmtenet, een warmtepomp of een andere techniek, zorg altijd eerst dat je jouw huis zo goed mogelijk isoleert. Anders verliest jouw huis heel veel warmte en blijf je stoken.

Slim omgaan met warmte

Natuurlijk kun je ook met je verbruiksgedrag al veel besparen. Zet de thermostaat een graadje lager en bespaar zo al zeker 6%. Zet de verwarming een uur voordat je gaat slaper al lager. Trek ’s winters een dikke trui aan en vergeet vooral de sokken niet. Als je voeten warm zijn, heb je het zelf ook minder koud!

Groen gas maken we al

Dit groene gas maken we van slib uit de rioolwaterzuivering, of van dierlijke mest, of van GFT (planten, hout). Voordeel van dit groene gas is dat we het gewoon kunnen vervoeren in het gasnetwerk dat al in de grond ligt. Nadeel is dat we in Nederland veel te weinig materiaal en te weinig ruimte beschikbaar hebben om genoeg groen gas te maken. Groen gas is daarom geen oplossing voor grote gebieden.